A téli délutánokon és estéken leginkább egy jól betekert burritora hasonlítasz az állandóan rajtad lévő vastag pokróc miatt? Mindig is irigykedtél azokra a munkatársaidra, akik decemberben is rövidujjúban ülnek az irodában? Minden egyes kinti programra úgy kell készülnöd, akár az északi sarkra indulnál? Gyere, ismerd meg a Belstilo top 5 fázás elleni tippjét, amelyek testedet és lelkedet is egyaránt felmelegítik majd.

1. Fogyassz melegítő hatású ételeket

Habár a tápanyagdús táplálkozás minden évszakban fontos, a téli hidegekben érdemes rá különösen nagy figyelmet fordítani. Novembertől márciusig gondolj úgy a szervezetedre, mintha egy kályha lenne, amely attól függően ontja magából a meleget, amilyen minőségű tüzelőanyag kerül bele.

A téli hónapokban érdemes melegítő hatású ételeket fogyasztanod. A húsfélék, a magas szénhidráttartalmú ételek, az olajos magvak, a hüvelyesek és bizonyos fűszerek (pl. fahéj, ánizs, gyömbér, chili, ánizs, pirospaprika és curry) mind-mind fűtik a szervezetet.

Ha előszeretettel sütsz, ebben az időszakban szánj még több időt erre az elfoglaltságra. Amellett, hogy hagyományos téli süteményeink enyhén fűszeres ízvilágúak és tele vannak fahéjjal is, a sütő melege is sokat javít majd közérzeteden.

A hideg időben kerüld

  • a déli gyümölcsök,
  • a joghurtok, kefirek,
  • és a hűtő hatású fűszerek (pl. menta, citromfű, koriander, édeskömény) fogyasztását, hiszen ezektől még inkább fázni fogsz.

2. Öltözködj rétegesen otthon is

A réteges öltözködés télen nem csak akkor fontos, ha kimozdulsz a lakásból. Otthon hiába tekered fel a fűtést és burkolózol egy meleg pokrócba, az összkomfort megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy minden testrészed ugyanannyira kellemes melegben legyen. Ráadásul a réteges öltözködésen könnyen változtathatsz akkor is, ha meleged lesz: egyszerűen vedd le magadról a legfelső réteget az optimális hőmérséklet eléréséhez.

Bambusz melegítők otthonra

Az otthoni sürgés-forgáshoz és pihenéshez mindig válassz olyan öltözéket, amely nemcsak puhaságával, de meleg anyagával is körülöleli a testedet.

A Belmanetti bambusz-plüss melegítői

  • selyemfényű anyagukkal anélkül tartanak melegen, hogy súlyos plusz rétegeket kellene magadra venned,
  • a bambusz természetes anti-bakteriális tulajdonságának köszönhetően hosszabb ideig maradnak szagmentesek, mint a hagyományos szabadidőruhák,
  • különleges lélegzőképességgel rendelkeznek, ezért nagyon hamar megszáradnak.

A Belstilo kínálatában a hagyományos, kétrészes szabadidő szett mellett a lenyűgözően nőies, ruha szabású bambusz-plüss melegítők között is megtalálhatod azt a színt és fazont, amely a legjobban passzol hozzád.

Nézd meg az összes női melegítőt ITT »

Pihe-puha, meleg papucsok a fázós lábakra

Télen a végtagok fázása nemcsak kényelmi szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatot is jelenthet. A hideg hónapokban még otthon sem ajánlott zokniban vagy mezítláb lenni, hiszen lábról a legkönnyebb felfázni.



Amikor újabb adag mézeskalácsért és teáért indulsz a konyhába, legyen bekészítve az ágy vagy a kanapé mellé egy meleg, szőrmés papucs, amely megvédi lábaidat a hideg járólaptól és parkettától.

Az Ysabel Mora vadiúj téli kollekciójával például egészen biztosan nem lősz majd mellé. A kollekcióban a belebújós, nagyon szőrös bézs és rózsaszín modellek mellett szupercuki feliratos papucsok, az extrém fázósok számára tökéletes pufi mamuszok és trendi férfi papucsok is helyet kaptak.

Találd meg kedvenc meleg papucsodat ITT »

3. Igyál forró teát naponta többször

A teázás egy igazi rituálé, amely az énidőd egy külön eleme is lehet. Akár egy jó könyv mellé, akár barátnőiddel való csevegéshez főzöl teát, az ital hőmérséklete és ínycsiklandozó ízek kívül-belül felmelegítenek majd.

Habár a forró tea már önmagában is melegít, a jellegzetes téli fűszerekkel vagy egy kis rummal keverve felerősíthető a hatása.

Ma már rengeteg íz és kiszerelés között válogathatunk. Csak tőled függ, hogy a klasszikus gyümölcsös aromák mellett milyen gyógy-, fekete-, fehér- vagy zöld teakülönlegességeket próbálsz ki.

4. Naponta kétszer sétálj a szabadban

Habár a legfázósabbak szinte gondolni sem tudnak arra, hogy télen önszántukból kimerészkedjenek a szabadba, már egy alig 30 perces tempós séta is sokat segíthet abban, hogy kevésbé legyenek didergősek a hétköznapok.

A téli séták nemcsak a mozgással töltött időtartamban, de tartósan is hozzájárulnak a vérkeringés kapacitásának növeléséhez, így a fázékonyság leküzdéséhez is. Azonban ilyenkor is mindennél fontosabb, hogy a ruházatod réteges legyen.

5. Vizsgáltasd ki magad

A téli időszakban gyakori, hogy még bent is fázunk, azonban ha gyakori, hogy olyan hőmérsékleten is libabőrös leszel, ahol mások kellemesen érzik magukat, érdemes ellátogatnod háziorvosodhoz.

Az állandó hőgazdálkodási zavarok okozója lehet a fáradtság, a vékony testalkat, a mozgásszegény életmód vagy a kevés ivás és alvás is, ugyanakkor a fázás komolyabb problémákra és betegségekre is utalhat.

A tartós fázás hátterében állhat

  • vashiány,
  • a B12-vitamin hiánya,
  • pajzsmirigy probléma,
  • cukorbetegség,
  • szorongás,
  • vagy akár a végtagok vérellátási problémáival járó Raynaud-szindróma is.

Ha pedig dohányzol, érdemes megfontolnod a leszokást, ugyanis ez a tevékenység szűkíti a vérereket, így hozzájárul a fázás érzetéhez is.

Ne feledd: a fázással összekapcsolható betegségek többsége könnyen kezelhető, főleg akkor, ha időben fény derül rájuk. Ne csak a téli hónapokban, de egész évben figyeld tested jelzéseit és semmiképp se halogasd az orvosi vizsgálatokat.


Szerezd be a téli időszak legmelegebb ruhadarabjait és kiegészítőit egy helyről!
Nézz körül a Belstilo kínálatában ITT »

Írj megjegyzést

Kérlek vedd figyelembe: a megjegyzésedet kiírás előtt jóvá kell hagyjuk.