Legyen szó egy forró vizes kádfürdőről vagy egy élénkítően gyors zuhanyzásról, a végén nincs is jobb érzés, mint becsavarni magad egy frissen mosott törölközőbe. Kivéve akkor, ha a választott darab már a szekrényből kivéve is kellemetlen szagot áraszt. Olvass tovább, ebben a cikkben a mosás után is büdös törölközők 5 leggyakoribb kiváltó okát és az ezeket megelőző házi praktikákat mutatjuk be.

1. Nem megfelelő a mosógép programja

A rohanó életvitel és a fenntarthatósági elvek miatt a modern mosógépek programjai jellemzően rövidek és víztakarékosak. A nagy vízigényű törölközők szempontjából ez nem túl praktikus, mert a szinte száraz mosás nem szállítja el a szálak között megrekedt összes szennyeződést.

A legjobb, ha manuálisan keresel egy olyan beállítást, amely bő vízzel mos. A hőfokot tekintve nyugodtan válassz alacsonyabbat, mert tévhit, hogy a törölközők csak 60 °C felett lesznek baktériummentesek. Az eredendően antibakteriális bambusz-frottír Belmanetti törölközők például már 40 °C-on tökéletesen tiszták és friss illatúak.

2. Túl sok az öblítő

Ha már megtörtént a baj, és a bebüdösödött törölközőket szeretnéd illatosítani, ne az öblítő mennyiségét növeld, mert a túlzott textilillatosító csúszós felületet képez az anyag felületén, így rontva annak nedvszívó képességét.

Az anyag lélegző képessége hozzájárul a törölköző gyors száradásához. Ez azért fontos, mert a száraz törölközőben csak jóval lassabban tudnak elszaporodni a kellemetlen szagot kiváltó baktériumok és gombák. A Belmanetti rendkívüli légáteresztő bambusz-frottír törölközői például a méretük háromszorosát képesek felszívni, ezért akár egy héten át is meg tudják őrizni friss illatukat.

Belstilo tipp: Öblítő helyett használj ecetet pár csepp illóolajjal összekeverve, amely nemcsak kellemes illatot ad a törölközőknek, hanem fertőtleníti is őket.

Olvass még több bevált törölközőpuhító- és illatosító tippet a blogban.

3. A törölköző nem száradt meg teljesen

Nagy a család, és alig várod, hogy végre felszabaduljon egy kis hely a szárítón, hogy új adagot moshass? Akkor a még nem teljesen száraz törölközők elrakása helyett érdemes mosási tervet készíteni, mert a félig nedves anyag nemcsak dohos szagúvá válhat, de akár be is penészedhet.



Ha halomban áll a mosatlan, a frissen mosott törölközők száradását a radiátoron vagy a törölközőszárítón is felgyorsíthatod. Még jobb, ha a friss levegőn és a napon keresel nekik helyet, mert az ultraibolya sugarak a penészgombákat is el tudják pusztítani.

4. Nem elég tartós a törölköző anyagösszetétele

Habár a természetes anyagú törölközők drágábbak, mint a szintetikus összetételűek, utóbbiak gyakran mosás után is magukba zárják a kellemetlen szagokat, ezért előfordulhat, hogy már 1-2 éven belül újakra kell cserélni őket.

A Belmanetti bambusz-frottír törölközői prémium minőségű organikus pamutból és természetesen antibakteriális bambuszból készülnek, ezért hosszú évekig szagmentesek maradnak.

Az antibakteriális bambusz előnye, hogy

  • betegség esetén is csökkenti a fertőzés és a visszafertőződés kockázatát,
  • antiallergén tulajdonsága miatt az érzékeny bőrűek is napokig törölközhetnek vele,
  • megelőzi a mikrobák elszaporodását, így a törölköző bebüdösödését is.

5. Rég volt kitisztítva a mosógép

A vízköves mosógép még a legjobb minőségű törölközőt is kellemetlen szagúvá tudja tenni, ezért egy évben minimum kétszer érdemes magát a mosógépdobot is alaposan megtisztítani.

Erre tökéletes a mosógép 90 °C-os (és lehetőleg minél hosszabb) programja, amelyhez egy kis ecetet vagy speciális mosógép-tisztító szert adva látványos csillogást és igazán friss illatot érhetsz el.

Sőt, már azzal is nagyon sokat tehetsz törölközőid frissességéért, ha két mosás között résnyire nyitva hagyod a mosógép ajtaját, mert ezzel megelőzhető a penész kialakulása.


Hosszantartóan friss illatú törölközőt keresel? Válaszd a Belmanetti bambusz-frottír kollekcióját.
Kattints IDE »

2023 április 18 — Eszter Belstilo

Írj megjegyzést

Kérlek vedd figyelembe: a megjegyzésedet kiírás előtt jóvá kell hagyjuk.